Både med en AIS sender vises på skærmen med følgende AIS data: fartøjers navn, MMSI-nummer, position, kaldesignal og destination
Tekniske specifikationer
• Frekvenser - 162.025 og 161.975 mHz
• Spænding - 10 til 16 volt DC
• Antenne indgang - 50 ohm BNC
• Data-stik - 9 bens’ D ‘type
• Monteres via to formstøbte flanger
• Udgang - NMEA 0183 (38400 Baud)
• Mål - 11,5 x 10 x 3 cm
AIS kører på VHF-frekvenser og rækker op til 50 sømil,
En kobling til skibets GPS giver stort set alle nødvendige data til AIS-senderen, som alle skibe over 300 BRT skal være udstyret med. Enkelte data som skibets størrelse, last, MMSI-nummer, skibets forventede ankomst, etc. skal lægges ind manuelt
Disse data overføres som NMEA data til AIS-senderen, der sender dem ud til modtagerne. I AIS-modtageren omsættes de til NMEA data, som sendes videre via RS-232 eller USB til en pc.
Via tilslutning til skibets egen GPS kan man få skibet i midten af skærmen og så i øvrigt se, hvordan og hvornår de øvrige skibe passerer - eller om der er fare for kolision.
SOK tilbyder gratis overvågning af din båd via AIS
Som en fornem service har SOK indført et system for dem, der har en AIS transponder i båden. Dvs. ikke blot en AIS-modtager, men den mere komplekse Class B (vistnok) løsning, som både sender og modtager.
Transponderen udsender din båds position (via kobling til GPS), fart, kurs, MMSI-nummer, længde, bredde osv. SOK har dit MMSI-nummer registreret i deres it-system og når din båd bevæger sig, vil du automatisk få en SMS til din mobiltelefon, som giver dig information om det.
Hvis du selv sidder i båden, så er det en god kontrol af, at systemet faktisk fungerer. Hvis du ikke sidder i båden kan det være, at du vil undersøge, hvorfor den egentlig bevæger sig og hvem der sejler...
http://www.forsvaret.dk/SOK/Nationalt/MAS/Pages/2008-02-22ais.aspx
SOK overvåger konstant de danske farvande, bl.a. via AIS-systemet, og SOK kan målrettet dirigere hjælp og assistance til nødstedte skibe baseret på deres AIS-position. SOK betragter AIS som et særdeles vigtigt værktøj til højnelse af sejladssikkerheden og vil derfor gerne fremme udbredelsen af AIS blandt sejlerne i de danske farvande. Ud over alle de generelle fordele, der er ved anvendelsen af AIS, tilbyder SOK også en gratis AIS-vagt til fritidssejlere.
Der findes AIS hjemmesider hvor man kan se skibstrafik
AIS-Vagt
I AIS-Vagt sammenkæder SOK din båds MMSI nummer (MMSI nummeret identificerer din båd og tildeles af Søfartsstyrelsen) med et af dig valgt mobiltelefonnummer.
Som abonnent på AIS-Vagt kan man til enhver tid aktivere overvågningen af din båd, blot ved at sende en SMS til SOK.
Når du aktiverer AIS-Vagt, modtager du en SMS fra SOK, der bekræfter, at din båd nu overvåges. Hvis vi af en eller anden grund ikke modtager et stabilt signal fra din båds AIS-transponder, sender vi dig en SMS om, at vi desværre ikke kan overvåge din båd. På den måde er du aldrig i tvivl om, hvorvidt din båd er overvåget.
Så snart SOKregistrerer, at din båd bevæger sig, eller at vi har mistet kontakten med den, får du en SMS fra dem. Du kan herefter med det samme tage de fornødne forholdsregler.
Vores AIS egner sig særdeles godt til PC-ere. Yderligere skal der anskaffes en VHF antenne med antenne kabel.